Veelvuldig gestelde vragen:

 

 

Wat doen jullie met het huis ?

Wij hebben ons huis verhuurd. 

 

Wat doen jullie met jullie huisdieren ?

Kat Lopez

....ging mááánden geleden tijdens één van onze vakanties logeren bij de vader van Emiel. Nooit meer opgehaald natuurlijk. Het beest is daar gebleven en geniet ook tijdens onze reis van 's werelds-allergeduldigste-katten-aai-hand!

De naam Lopez vinden we bij nader inzien veel te netjes. We hadden hem beter Konijnenvreter kunnen noemen. Hij schuwt er niet voor om vers gevangen konijnen het huis in te slepen om ze vervolgens, met het ondraaglijke geluid van krakende botten, met huid en haar op te vreten

Kat Munch

....woont een jaartje bij de broer & schoonzus van Emiel, de buren van 's werelds-allergeduldigste-katten-aai-hand. Kat Much en kat Lopez moeten het vanzelfsprekend gaan vinden om 's avonds elk door een andere deur naar een ander huis te gaan. Wij hebben er een flesje wijn op gewed dat deze twee oppertunisten het binnen een week doorhebben dat het wonen in twee huizen hetzelfde betekent als het het beschikken over elk twee voerbakken (!!!).

Munch dankt zijn naam aan de enorme herrie die hij als kitten maakte en is genoemd naar de maker van het schilderij "de schreeuw"

Carl de schildpad 

....spant de kroon (is als stimulans genoemd naar hardloper Carl Lewis). We hebben haar (ze bleek toch een meisje te zijn) op een onoplettend moment beloofd aan het dochtertje van onze Berlijnse vrienden. En dat dochtertje is zó vasthoudend, dat we ook na het omgooien van onze route (Berlijn was in de oorspronkelijke route de eerste stopplaats) toch eerst nog eventjes naar Berlijn moesten(!) reizen om onze schildpad bij haar achter te laten.

Heel erg rot voor ons ;-)

 

En wat doen jullie met jullie werk ?

Wij vinden het een onvoorstelbaar luxe, maar allebei genieten we van een jaar onbetaald verlof. We kunnen onze banen houden en keren daar na onze reis weer naar terug.

 

Wat vindt jullie familie ervan dat jullie een jaar op reis gaan ?

Onze families keken er niet van op toen wij over onze plannen vertelden. Zij zijn enigszins gewend geraakt aan de bestemmingen die ons aanspreken.

Daarbij is dit ook geen "op stel en sprong" plan. Onze reiswens is 3 jaar geleden omgezet in een reisvoornemen en is de afgelopen jaren steeds concreter en zichtbaarder geworden.

 

Wat doen jullie als tijdens jullie reis iets gebeurd met jullie familie ?

Als het nodig is, en als het enigszins kan, komen we terug zodra zorgelijke zaken gaande zijn. Maar praktisch gezien gaan we ervan uit dat we dan te laat zullen zijn. Wanneer we in de buurt zijn van een vliegveld en wanneer we gemakkelijk een plek vinden voor Buca... ja dan zijn we snel thuis. Maar we gaan er van uit dat het ons een paar dagen kost om bij een vliegveld te komen. Bij voorkeur reizen we samen terug, maar als dat niet kan vliegt degene die het hardst geraakt wordt als eerste terug naar Nederland.

 

Houden jullie van afzien ?

Nee, alsjeblieft zeg.....

Wij hebben onze auto en onze spullen er zo op aangepast dat we zoveel mogelijk comfort hebben. 

Camperen is prima, maar we opteren niet voor een jaartje afzien.

 

 

Zijn jullie niet bang ?

Wij vinden het allebei ontzettend leuk om een jaar tegemoet te gaan waarin we mogen genieten van nieuwe omgevingen, nieuwe culturen, onnavolgbare denkwijzen. Geen van beiden zijn we uit op avontuur, op gevaar en op risico's.

Wij hebben ons verdiept in de gebieden en in de risico's en hebben ons hier zo goed mogelijk op voorbereid. (Zie voorbereidingen)

Hoe? We hebben bijv. een betrouwbare auto gekocht, hebben ons medisch voorbereid, we zorgen ervoor dat we over goede communicatiemiddelen (zoals sateliettelefoon) beschikken, slepen veel kaarten en reisboeken mee, kunnen vele liters water en grote hoeveelheden eten bergen en hebben goed geluisterd naar mensen die ons voor zijn gegaan. We hopen dat dit, in combinatie met een beetje gezond verstand, voldoende is om angstige momenten te voorkomen of te doorstaan.

Het is overigens zo dat vrijwel iedere reiziger die wij gesproken hebben enthousiast is over z'n reis. Dat zij eerder een verlangen hebben naar meer, dan spijt hebben van het gedane.

Dus waarom zouden wij (bij voorbaat) bang zijn?

 

Missen jullie je werk niet ?

Ja, we hebben allebei werk waarbij we veel met mensen kletsen. En de gewone dagelijkse gesprekjes over vanalles zullen we zeker missen.

 

Zijn jullie niet bezorgd dat de reis jullie heel erg verandert en dat jullie je na terugkomst niet meer thuis voelen ?

Onze reis zal ongetwijfeld een effect hebben op ons. Het zou ons eerlijk gezegd een beetje teleurstellen wanneer ruimte, tijd en nieuwe ervaringen geen effect hebben op de wijze waarop wij met ons leven om willen gaan.

Het is voor ons niet voor het eerst dat we "andere" werelden opzoeken, dat we geconfronteerd worden met "andersdenkenden", dat we zien dat de verschillen tussen welvarendheid en armoede extreem kunnen zijn. We verwachten daarom niet dat deze reis ons te grazen neemt, ons door elkaar schudt en ons als vreemden terugbrengt in onze huidige wereld.

Wanneer we naar andere reizigers kijken zien we dat ervaringen elders tot meer tevredenheid hier thuis kunnen leiden.

 

Hebben jullie zo'n reis al vaker gemaakt ?

Ja en Nee. We zijn vaker met een auto op vakantie geweest en we hebben vaker met een backpack gereisd. Best wat landen bezocht en we vinden het leuk. Het is de eerste keer dat we een jaar samen weggaan en dan ook nog zoveel verschillende landen (zelfs continenten) en culturen aandoen.

 

Waar zien jullie tegenop ?

Bureaucratie en onredelijkheid welke ons blokkeert in de voortgang van onze reis. (Een beetje hoort het er wel bij natuurlijk....)

Of: reistempo, te veel druk op het tempo en het verschil daarin tussen Emiel en Saskia als we kilometers moeten bijbuffelen.

 

Waar slapen jullie onderweg ?

Als het overal lukt OP of anders soms IN de auto. En het liefst vrij. Gewoon mooi rustig plekje uitzoeken, parkeren, en pitten. We gaan er niet voor om vaak een camping, of parkeerplek bij een hotel te moeten boeken. Als het niet anders gaat dan moet het wel. Maar we zoeken "low budget" daarin.

In de auto slapen doen we vooral in steden als we niet willen opvallen of het gevoel hebben dat we opeens snel weg moeten kunnen rijden. Is niet handig als er iets loos is, en je moet eerst de daktent nog indraaien. 

Bij ziekte, problemen of wat dan ook, dan nemen we ons toevlucht wel in een lekker hotel. Alhoewel we wel al vaker gemerkt hebben dat dat ook lang niet altijd prettig en goed is.

 

Wat is je budget per dag ?

Klinkt raar maar eigenlijk hebben we dat niet echt... Dat is helaas niet een luxe dat het niet uit maakt, want we willen en moeten de kosten laag houden en hebben helaas geen sponsors. We hebben van verschillende andere reizigers bepaalde bedragen gehoord, en gaan daar een beetje vanuit. Waarschijnlijk komt dat inclusief alles uit op gemiddeld € 50,- per dag in totaal samen voor ons tweeën. Daar zitten dan de voorbereidings kosten niet in, zoals de aanpassingen aan onze Buca en de inentingen. Maar verder wel, de diesel, de entreegelden, de slaapplaatsen, de boten en ander transport, de visa en douanekosten, communicatie (bellen en internet) met jullie, dagelijkse kosten als eten, souvenirs, kleding, etc, en natuurlijk het heerlijke koude biertje in de avond !

 

Ligt jullie route vast ?

Nou bepaald niet. Onze familie was jaren geleden niet verbaasd toen we naar zuid frankrijk gingen liften, dat we vanuit zuid engeland belden dat alles goed was ! Die franse taal vonden we met liften toch wat lastig... maar zuid was zuid. En een auto van onze ouders geleend, werd het 6 dagen van te voren toch een vlucht Turkije... Een andere reis: aan de grens van Denemarken werd duidelijk dat ons paspoort niet voldeed om Noorwegen binnen te komen dus werd het natuurlijk > italië... Als de opertunity ons brengt naar de leukste plek, dan volgen we die. Wel willen we in ieder geval eigenlijk wel misschien Uganda en Mongolië aandoen. 

  

Missen jullie de futiliteiten in Nederland niet ?

Ja, die missen we ! Het kleine nieuws, de gesprekjes van de dag (het kabinet wat wel of niet weer valt, een terroristische dreiging, smog-alarm, een elektriciteitsstoring -wàt? Twee hele uren zonder stroom??- komt er misschien wel een Elfstedentocht, was de file op de A2 vandaag wel niet zo bizar lang, rijden de treinen toch weer met 80% op tijd als je de marge op 10 minuten te laat zet, heeft de kapper haar haar rood geverfd) komen slecht door als je onderweg bent. Heerlijk is het om dit in emails toegestuurd te krijgen !

 

Krijgen jullie bezoek onderweg ?

Ja, velen willen langs komen, weinigen kunnen het ook echt. We verheugen ons op de komst van familie. Het legt wel weer een datum vast waarop we ergens moeten zijn, maar het zal aanvoelen als vakantie in onze reis.

 

Hoe doen jullie de was onderweg ?

Wij hebben onze eigen wasmachine bovenop ons balkon bij ons, daar doen we de was in. Beetje poeder, water, kleding in de emmer met deksel en rijden maar ! Alleen het centrifugeren wordt lastig, en hoe het in Tjadzikistan bij -10C moet ?

 

Komen jullie terug?

Wij zijn niet op zoek naar een ander leven voor onszelf. Ja, we hebben de leeftijd waarbij het vaker voorkomt dat leeftijdgenoten het roer omgooien.

Maar die behoefte hebben wij niet. Wij krijgen nu de kans om een wens die al lange tijd sluimert te verwezenlijken.

Tot 1 oktober 2010 !

 

Staat het antwoord op jouw vraag er (nog) niet bij ? Stel hem ! (Zie contact of gastenboek)